Det som göms i snö kommer upp i tö

Men de stämmer inte, det har inte varit någon snö i år. Trots de så finns det massor av skräp och skit på hela tomten. Ägnade större delen av helgen åt att städa tomten. Fixade upp en ny brevlåda så att man får ha sin post ifred, utan att någon granne går å snokar i den, vilket har hänt. Så gick jag å funderade på att skifta däck på bilarna, men se där gick man bet. Grämde mej lite igår kväll över att de inte blev av, men så kom de ju lite snö idag då, vilken tur att jag väntade.

Så var det de där med Oxfilé Wellington eller Beef Wellington

Fantastiskt gott och oerhört uppskattat att bjuda på till middag, och faktiskt inte så svårt att laga.


De här behövs:

Till Köttet:

En stor fin oxfilé (mittbiten) 1-1,5kg räkna 200g/person

Två Smördegsplattor 20x30cm

Ägg, för pensling

Salt och peppar

Duxellemassa:

Champinjonde 500g

Rökt sidfläsk 500g

Lök, två normalstora

Tomatpure 4-5 matskedar

Färsk timjan hackad en till två matskedar

Rödvinssås

En stor lök eller två små

En stor morot eller två små

En selleristjälk

Lite persilja

1,5 dl Madeira

3-4 dl Rödvin

Lagerblad

Kalvlägg med märgbenet, 400-600g, nej jag skojar inte!

Smör olja salt peppar


Börja med fonden
Till en så här pass påkostad maträtt så kokar vi riktig fond till såsen, bryn kalvläggen i smör och olja hårt in en gjutjärnsgryta. Hacka i löken sellerin persiljan och moroten, låt de fräsa ytterligare någon minut. OBS allt skall brynas inte brännas. Häll på rödvinet och 2-3 dl vatten så det täcker väl å i med ett par lagerblad. De här ska koka i ett par tre timmar, späd med lika delar vatten/vin om så behövs.

Dags för ”Duxellemassan”

Fråga inte var namnet kommer ifrån men det är gott som bara den. Finhacka löken, ta bort svålen och tärna fint det rökta sidfläsket, hacka ner champinjonerna smått och fräs allt samman i en stor panna med rejäl smörklick. Sänk värmen och ha i tomatpurén och timjan smaka av med salt och peppar och låt de hela småputtra i ytterligare 10 till 15 minuter. Om man vill och har det hemma skadar det inte med en skvätt tryffelolja i den. Det skall bli som en tjock massa av de hela. Låt massan svalna.

Nu kan vi börja med Oxfilén

Putsa den salta och peppra ordentligt, bryn den väl i smör och olja runt om, den skall ha en ordentlig yta. Det är nu de hela avgörs faktiskt, vi måste få en fin stekyta runt hela filén och på ändarna. Det är lite pyssel, men det är det värt, de får inte finnas ”sprickor” eller så där man kan se rött kött, för då kommer den att ”läcka” där ifrån och slutresultatet blir geggigt. När köttet är klart lägg de att vila/svalna en halvtimme.

Tillbaka till såsen/fonden

Kolla nu hur det går med vår fond (kalvläggen) köttet skall koka så att det släpper från benen och faller sönder. När det är klart så sila av fonden, köttet kan vi med fördel spara och ha till pastasås eller något annat. Reducera ned fonden till en cirka halv liter häll i madeiran och en dryg matsked tomatpure. Koka nu ihop de hela till en lagom koncistens, den skall vara ganska lös, som varm nyponsoppa ungefär.

Å så förbereder vi de sista nu med köttet.

Ta nu den kalla brynta oxfilén, har den släppt lite vätska så häll ned den i såsen och torka av den om det behövs. Lägg ut en smördegsplatta på ett smörpapper, lägg den kalla duxellemassan på smördegsplattan, en knapp centimeter tjockt, på ett lika stort område som oxfilén täcker, lägg på oxfilén. Smeta nu på duxellemassa på resten av oxfilén runt om. Pensla med ägg på den fria ytan av den undre smördegsplattan. Lägg nu på den andra smördegsplattan, försök att få den att sitta så tight som möjligt. Tryck lätt med en gaffel på de ytorna där plattorna möts, skär av överflödig deg ett par tre centimeter ut, pensla med mer ägg och vik försiktigt upp kanterna mot filén, de hela ska se ut som en ”limpa” när det är klart, lägg in den i kylen.


Så här långt kan allt förberedas flera timmar före gästerna kommer.


De enda som nu återstår är att ”baka av” Wellington i ugnen på 175 grader i 30-35 minuter för att få den rosa, och så klart värma såsen. Servera med potatisgratäng, lite kokta grönsaker, typ morötter och sparris. Avnjutes med ett gott Valpolicella, kan rekomendera ett från huset ”Zenato” för en dryg hundring.

Lycka till


RSS 2.0